Rémhírek Csíkszeredából…

Category: Hírek, cikkek Comments: Nincs hozzászólás

84871_832365550_big

Egyre többet találkozunk az internetek rémhírekkel, álhírekkel, úgynevezett hoax-okkal, amelyek néhány embert megijesztenek, megrémisztenek, vagy éppen nevetésre ösztönöznek – legalábbis azokat, akik nem hisznek ezek állításainak.

De mit is jelent a “hoax” kifejezés? A “hoax” angol szó rossz tréfát jelent. A Hoax fogalma az interneten az ártó programokra való figyelmeztetés megnevezésére terjedt el. Ezek állítólag képesek merevlemezeket törölni, adatokat kikémlelni, vagy az érintettek számítógépein egyéb károkat okozni. Nem csak kezdők, de gyakorlott adminisztrátorok is bedőlnek néha ennek a rossz “tréfának”, amelyet elektronikus levél (e-mail) útján lánclevélként vándoroltatnak az interneten.

A legtöbb hoax-ot egy sablon mintájára gyártják:

  • valami érdekes közléssel kezdődik, ami komolynak látszik
  • aztán következik az állítólagos felvilágosítás a háló fenyegetettségéről
  • folytatódik a kéréssel, mely szerint ezt a közlést lehetőleg minél több címzettnek juttassák el.

Azért döntöttünk úgy, hogy egy kicsit foglalkozunk ezzel a témával, mert pár hete egy érdekes közlemény lepte el a legnépszerűbb közösségi oldal hasábjait, amelyet napjainkig is elég sokan megosztanak, abban a hitben, hogy ezzel másoknak tesznek jót. A dolog pikantériája, hogy Csíkszereda áll a középpontba, vagyis egy állítólagos csíkszeredai autós tette közzé az alábbi üzenetet.

Idéznénk az üzenetet:

“Fontos figyelmeztetés!

Tisztelt Mindenki!

Egy teherautó sofőrje odaadta ezt a kulcstartót, amit szétszereltem.

Melléklem a képeket, mert megdöbbentő!!!!!!!!!!!!!!! Azonnal összetörtem és kikukáztam! Nissan logós papírdarab és egy fényvisszaverős papír között volt a chip. Szétszedni csak fűrésszel tudtam. Sok helyen… benzinkutaknál, parkolókban, áruházaknál ingyen osztogatnak kulcstartókat, különböző dísztárgyakat az autókhoz!

NE FOGADJÁTOK EL !!! Ez egy CHIP, a megtévesztettek megkárosításara szolgál.

Mert ezek a bűnözők a rádiós autó és egyéb rádiós távirányítók jeleit a CHIPEN  simán rögzíteni tudják, de egy külső eszközről küldött parancsra azt bármikor újra kisugározzák. De az is lehet, hogy követni is tudnak és látják, hogy merre jártok, látják, hogy mikor vagy otthon és mikor nem!

Távollétetekben bármikor simán hozzáférhetnek az autódhoz, vagy akár a rádió vezérelt riasztódhoz, rádiós kapu vagy garázsnyitó eszközökhöz, és betörhetnek hozzátok!

A rendőrség tájékoztatása szerint ezek romániai bűnözők! Ez egy új   bűnözési irányzat! A hollandok már tömegtájékoztatásban leadták a lakósságnak.

Értesítsd a barátaidat, oszd meg!!!!!” - idézőjel bezárva.

Ha egy kissé utánakeresünk a kulcsszavaknak (angolul is), hamar rájövünk, hogy a figyelmeztetés már közel egy évtizede (leggyakrabban lánclevélként) kering a világhálón, és az USA-tól kezdve, Ausztrálián át Tádzsikisztánig, majd minden országban rendszeresen felbukkan.

A modern hiedelmekre specializálódott blog, az Urbanlegends.hu már többször is foglalkozott a témával. A blog többek között egy szintén összeesküvés-elméleteket boncoló oldalra, a Snoops-ra hivatkozva írja, hogy a kulcstartós történet többek közt Kenyában is futott, ráadásul ugyanazokkal a „leleplező” fotókkal, azonban az afrikai verziónál a feltételezett bűnözök nem románok, hanem ghánaiak, vagy nigériaiak. Ráadásul a pongyolán fogalmazott magyar változat az angol eredeti tükörfordítása. Hogy mekkora hitelt érdemel ez a hoax-nak, azaz átverésnek, szívatásnak nevezett „fontos információ”, rögtön kiderül, ha egy kissé felboncoljuk az üzenetet.

Az első fontos logikai bukfenc: az üzenet nyomkövető chipekről beszél, márpedig a chip se nem nyomkövető-, se nem adattovábbító eszköz, hanem adattároló. Kettő: egy pontos, GPS-el (globális helyzetfelismerő eszköz) ellátott nyomkövető és adattároló-továbbító eszköz kissé nehezen férne el egy kulcstartóban, már csak az áramforrást biztosító akkumulátor miatt is. Ha a bűnözők mégis hozzájutnak egy ilyen high-tech kütyühöz, vajon megéri-e nekik a befektetés, hiszen több százas nagyságrendben kell ezeket teljes titokban beszerezniük? Ennél azért költségkímélőbb megoldás valakit észrevétlenül a lakásáig követni, majd „lehallgatni” a távirányítós ajtózár rádiójeleit és feltörni a garázst, lakást, autót. Ennél is olcsóbb módszer, ami egyidős a civilizációval, hogy a betörő megfigyeli a házat, és amikor a tulaj elmegy otthonról, szakszerűen kirámolja.

A csíkinak nevezett honlapon megjelent változatban is szerepel a „kikukáztam” szó, ami meglehetősen pestiesen cseng, ám a csíki szlengből hiányzik. És ami a kegyelemdöfést adja a „fontos információnak”: az említett legendavadász oldal, a Snoops a legenda keletkezését 2008-ra teszi, amikor egy dél-afrikai benzinkút-láncot működtető cég kínai gyártmányú promóciós kulcstartókat osztogatott klienseinek. A bennük található kütyü (lásd a mellékelt fotót) egy napelem, nem pedig nyomkövető. A kulcstartót akár meg is lehet innen rendelni.

(részlet forrása: maszol.ro)

Szóljon hozzá

Ön a következő HTML elemeket és attribútumokat is használhatja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>