A Környezetvédelmi Bélyegilletékkel kapcsolatos 9/2013-as számú Sürgősségi Kormányrendelet megjelent a Hivatalos Közlöny 119-es számában március 4.-én!

Category: Hírek, cikkek Comments: Nincs hozzászólás

KB

Március 4.-én megjelent a Környezetvédelmi Bélyegilletékkel kapcsolatos 9/2013-as számú Sürgősségi Kormányrendelet a Hivatalos Közlöny 119-es számában!

A beíratási adó hivatalosan is átváltozott Környezetvédelmi Bélyegilletékké, miután március 4.-én megjelent a Hivatalos Közlöny 119-es számában.

A hétfőn publikált Sürgősségi Kormányrendelet meghatározza, hogy március 15.-től, amikor az új változások hatályba lépnek, a Környezetvédelmi Bélyegilletéket kell fizetni, egyszeri alkalommal, a következő esetekben:

 • ha az autó első alkalommal kerül beíratásra Romániában
 • ha az autóra nem volt fizetve beíratási adó. Ebben az esetben a Környezetvédelmi Bélyegilletéket az első tulajdonoscsere esetén kell kifizetni.
 • ha az autó tulajdonosa visszaigényelte a beíratási adót. Ebben az esetben a Környezetvédelmi Bélyegilletéket az első tulajdonoscsere esetén kell kifizetni.

A 2007 január 1 és 2008 július 1 közötti időszakban beíratott autókra nem kell fizetni Környezetvédelmi Bélyegilletéket, mint ahogy a Hibrid és Elektromos meghajtású autók esetében sem.

Hogyan kell kiszámolni a Környezetvédelmi Bélyegilletéket?

A március 15.-től hatályba lépő Környezetvédelmi Bélyegilleték kiszámolásánál a következő paramétereket veszik figyelembe: hengerűrtartalom, CO2 kibocsájtás, üzemanyag, a jármű életkora és a környezetvédelmi osztály (Euro osztály). A 9/2012-és számú Sürgősségi Kormányrendelet szerint a jármű életkorát az első forgalomba való beíratás időpontjának függvényében számolják ki, viszont ha ez nem határozható meg, akkor a jármű gyártásának az időpontja a mérvadó.

A Környezetvédelmi Bélyegilletéket (KB) a következő képlet szerint számolják:

Euro 5 – ös és Euro 6 – os autók esetében:

KB = [A x B x (100 - C)] / 100, ahol:

 • A: a CO2 kibocsájtás, g/km – ben kifejezve
 • B: a CO2 kibocsájtás euro/1 gram km – ben kifejezve, az 1. függelék szerint
 • C: az engedményi kvóta a 3. függelék 2-es oszlopának függvényében

Euro 3 – as és Euro 4 – es autók esetében:

KB = [A x B x (100 - C)] / 100, ahol:

 • A: a CO2 kibocsájtás, g/km – ben kifejezve
 • B: a CO2 kibocsájtás euro/1 gram km – ben kifejezve, az 1. függelék szerint benzines jarmű esetében és a 2. függelék szerint dízel jármű esetében
 • C: az engedményi kvóta a 3. függelék 2-es oszlopának függvényében

Non-Euro, Euro 1-es és Euro 2-es autók esetében:

KB = [E x D x (100 - C)] / 100, ahol:

 • E: a CO2 kibocsájtás, g/km – ben kifejezve
 • D: a Hengerűrtartalom cm3-ben kifejezve
 • C: környezetvédelmi bélyegilleték, benzines motorok esetében a 4. függelék 3-as oszlopa szerint, míg dízel motorok esetében a 4. függelék 4-es oszlopa szerint

Változók a számoláshoz:

1. Függelék

 

2 – 3. Függelék

4 – 5 . Függelék

6. Függelék

A képek a www.monitoruloficial.ro oldalról kerültek feldolgozásra.

FRISSÍTÉS 1: Hamarosan az oldalon található kalkulátor is frissítésre kerül!

Szóljon hozzá

Ön a következő HTML elemeket és attribútumokat is használhatja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>